Oksalik asitle ahşap temizliği yaparsan olur

Özellikle dışarıda kullandığınız ahşaplarınız kirlendiğinde nispeten kolay bir temizleme yolu.

Dikkat:
Oksalik asit epeyce asidik sayılır çıplak elle dokunmamalı kullanım sırasında eldiven kullanılmalı. Bu demek değildir ki elinizi yakar kavurur, ama zarar veriyor, asit sonuçta. Limon tuzu da denilen Sitrik asitin pH derecesi 3.2 dir. Sülfirik asidin ise 2-3 arasında. Birini yeriz diğeri cildimizi yakar.

Hazırlık:
Oksalik asidi su içinde eritin, fazla fazla koymanızda sakınca yok, eriyebildiği kadarı erisin, kalanı altına çöker, bittikçe su ekleyip kalanının çözülmesini sağlarsınız.
Karbonatı su içinde eritin, aynı şekilde fazla koymanızda sakınca yok, eriyebildiği kadarı erisin.
Bir miktar sabunlu su, temizlemek için, deterjan kullanmamak iyidir, ahşaba zarar verir, en iyisi doğal sabun, yoksa atık yağdan yapabilirsiniz. (https://yaparsanolur.wordpress.com/2022/05/12/atik-kizartma-yagindan-sabun-yaparsan-olur/)

Aletler:
. Ahşaba uygulamak için bulaşık süngeri, sertçe fırça (küçük mobilyalar için diş fırçası ideal) yada bez.
. Elimizi korumak için latex ya da nitril eldiven, ya da ne bulursanız.

Malzemeler:
. Oksalik asit (Mart 2025 fiyatı 70 TL/Kg – Eminönü’ne giderseniz 50 TL)
. Karbonat (Mart 2025 fiyatı 70 TL/Kg) , Borax (65 TL) da olur.
. Sabunlu su

Kısaca:
. Oksalik asit çözeltisini sürün
. Karbonat çözeltisini sürün
. Sabunlu suyla durulayın

Uzunca:
Oksalik asit çözeltisini biz fırça bulaşık süngeri ya da bezle kirli ahşap üstüne sürün ovalarsanız daha iyi, 15 dakika civarı bekleyip kurumadan karbonat (Sodium bicarbonate, baking soda, NaHCO3) ya da borax (Sodium borate decahydrate, Borax decahydrate, tincal, tincar, Na2B4O5(OH)4·8H2O ) çözeltisi ile asidi nötralize edin. Kuruyana kadar beklerseniz sökülen kirleri ahşap yeniden emiyor, kurumadan karbonatlı su ile asidi nötralize etmek lazım. Ben resim çekebilmek kurumasını bekledim. Onu da fırça ya da bulaşık süngeri ile yapabilirsiniz. Sonra da su ya da sabunlu su ile temizleyin. Cok kirli ise bir iki kere daha aynı işlemi yapabilirsiniz. Fırça da kullanabilirsiniz ama bezle ovalamak kirleri daha iyi çıkartıyor.

Aşağıdaki resimler balkonda kullandığım masanın temizlik aşamalarını gösteriyor. Bir miktar daha uğraşmak gerekebilirdi tamamen temizlenmesi için, ben bu kadarı ile yetindim.

Aşağıdaki kısmı ilk hali, yukarıdaki kısmı bir kere oksalik asit ile temizlenmiş hali

Temizlenmiş hali

Zımpara yapıldıktan sonra

Yağladıktan sonra, son hali bu.

Fazladan bilgi:
Oksalik acid kimyasal formülü C2H2O4. Asitlik (pH) derecesi sudaki miktarına göre 1.25-4.14 arasındadır. Suda çözünürlülüğü 25 C de litrede 118 gram ama siz daha fazla koyabilirsiniz, çözülmeyen alta çöker bittikçe üstüne su ekleyerek çözülmeyen kısmı çözebilirsiniz. Temizleme ve ağırtma için kullanılır. Demir pası çözücüsünün içinde, diş beyazlatıcılarında, kabartma tozunda, ağartıcılarda bulunur, Arıcılar bazı akarlara karşı kullanır.
15 ile 30 gram arasında (600 mg/kg) yutulması ölümcüldür, böbrek yetmezliği yapar.
Oksalik asit bir ağartıcı olduğundan ahşabınızın rengini bir miktar açar.


Tamamen kuruduktan sonra 500 kum zımpara ile yüzeyi pürüzsüz hale getirip yağlamak lazım. En iyisi keten yağı, İçine aynı oranda çam terebentin de katarsanız daha iyi olur..ahşabın rengi çok değişmesin istiyorsanız ağartılmış keten tohumu yağı kullanabilirsiniz. Keten tohumu yağı ve .çam terebentinin kokusundan rahatsız olursanız bunların kokusuzu da var. Zeytin yağı da olur ama riveria olmamalı, en iyisi soğuk sıkım zeytinyağı. Herhangi sokuk sıkım yağı da kullanabilirsiniz. Mineral yağlar hiç olmaz. Kızartmalık ayçiçek yağı gibi yağlar da olmaz, ahşabın canına okur. Sürülen yağ bir kaç saat içinde emilir, emilmeyen yağ kaldıysa bunu bir bez ile temizlemek lazım, yoksa çamurlaşıyor. Yağın ahşap tarafından tamamen emilip kürleşmesi için iki üç hafta daha lazım. İki üç hafta sonra yağ ahşapla tamamen bütünleşir ve kalıcı olarak koruma sağlar. Ayrıca vernik uygulamaya gerek yok, kürlenmiş yağ yeterli korumayı sağlayacaktır.


Oksalik asit ve karbonatı şuradan aldım. .
basakkimya.com.tr
ehammaddem.com (online satış)
Tahtakale Mah., Balkapanı Sok., Balkapan Han No:1, Eminönü-Fatih/İstanbul (41.01686209271488, 28.969238950408315)

Ahşabı yağlamak için keten tohumu yağını ve çam terebentini buradan alabilirsiniz. Burası toptancıdır, yağlar genellikle kiloluk, 20 cc lik 12 lik paketlerde satılıyor.
doganbaharat.com
Rüstem Paşa Mahallesi Sabuncu Han No:17/4-Z-07 Eminönü-Fatih/İstanbul (41.01601188723642, 28.970303610334774)

Ağartılmış keten tohumu yağı ve kokusuz çam terebentini şuradan aldım. .
https://www.tarlankimya.com/
Fikirtepe Mah. Hızırbey Cad. Bahtlı Sok. No: 23 Kadıköy/İstanbul

Hamiş:
Ben yaptım oldu, siz de yapabilin diye notlarımı yazdım, burada yapılan hiçbir işin ustası değilim hatta çırağı bile değilim, bunlar sadece hobi sayılır.

Genel içinde yayınlandı